Kysymyksiä mitä monesti kysytään meiltä, ja myös mitä siihen maahantuloon vaaditaan. Koiran saaminen Suomeen Espanjasta on välillä hyvinkin monimutkainen prosessi, ja byrokraattinen. Avainasemassa koirien pääsemisessä kotiin on vapaaehtoisena toimivat lentokummit.

Kun koiralle on löytynyt oma koti, alkaa matkan valmistelu. Koirat matkustavat ns matkatavarana Suomeen. Rahtinakin toki voisivat tulla mutta kustannukset saattavat nousta jopa kymmenkertaiseksi - joten paras tapa on tulla lentokummin kanssa "matkatavarana". Koira boxeineen on erikoismatkatavara eikä näin ollen vaikuta muuhun tavaramäärään jonka matkustaja saa tuoda lennolla. Lentomatkaa varten tarvitaan siis joku, joka muutenkin on lentämässä Malagasta Helsinkiin ja on halukas tuomaan koiria mukanaan. Yhdistys varaa vapaaehtoisille kummeille koirapaikat lennolta ja luonnollisesti maksaa ne - joko ennakkoon varausvaiheessa tai kentällä. Lentokummi tapaa koirat yleensä lähtöselvitysjonossa Malagan kentällä ja kirjaa lähtöselvityksessä koirat koneeseen.  Lähtöselvityksen jälkeen koirat viedään erilliseen turvatarkastukseen jossa koirien boxit läpivalaistaan, koirat laitetaan boxeihin ja he siirtyvät turva-alueelle. Koiria tuovat vapaaehtoiset ovat mukana koko prosessin ajan joten lentokummilta ei vaadita tässä vaiheessa mitään. Koirat saavat kevyet rauhoittavat lääkkeet kentällä että matka sujuu ilman pelkoa.

Lentokummin tehtävä on kuljettaa koirien paperit käsimatkatavaroissaan. Koirilla on aina mukana lemmikkieläinpassi josta näkyy annetut rokotukset, mikrosirunnumero ja muut tehdyt toimenpiteet. Tämän lisäksi mukana on TRACES dokumentit. Evira velvoittaa että Suomeen tulevat rescuekoirat merkataan Eviran rekisteriin ja niistä tehdään ns TRACES ilmoitus. Ilmoituksen tekoa varten koira on tavannut Espanjassa virkaeläinlääkärin joka tarkastaa koiran, maahantuloon tarvittavat rokotukset ja tekee ilmoituksen ja printtaa ulos paperit jotka kulkevat koiran mukana Suomeen. Lisäksi yhdistys tekee myös ennakkoilmoituksen Eviraan kertoen koirien tiedot ketkä ovat Suomeen tulossa, mistä ne ovat tulossa ja minne menossa (uuden omistajan tiedot). Yhdistyksiltä vaaditaan tätä varten että ne ovat rekisteröityneitä Eviraan eläinten tuojiksi. Lentokummina toimivan on hyvä varmistaa että yhdistys kenelle kummina toimii on nähtävillä (esim nettisivuilla) tarvittava rekisteröitymisnumero ja että lentokummi saa mukaansa tarvittavat dokumentit. Ilman näitä toimenpiteitä ja maahantuontiin vaadittavia terveysmääräyksiä rescuekoiran maahantuonti on laiton. Myös lentokummilla on vastuu sillä hän tuo koiran maahan. Tullilla ja Eviralla on oikeus tarkastaa maahantuontipaperit koiran saapuessa Suomeen ja jos määräyksiä ei ole noudatettu on koiralla edessään palautus lähtömaahan, karanteeni tai lopetus. Koira ei siis voi lentää Suomeen niin että se on lemmikkieläin jos välittävänä tahona on yhdistys ja koiran tuo Suomeen lentokummi. Jos kyseessä on rescuekoira jolle yhdistys tai mikä tahansa taho on etsinyt kodin niin koira täytyy olla merkattu TRACES järjestelmään ja lentokummilla tulee olla mukana tarvittavat dokumentit. Varmista siis jos harkitset että toimit lentokummina että yhdistys kenen hyväksi koiran tuot on Suomen Eviraan rekisteröitynyt yhdistys ja koiran mukana matkustaa myös tarvittavat dokumentit. Eviralla on oma sivu josta voi lukea asiasta lisää. Jos lentokummi ei ole varma että kuuluuko yhdistys jonka lentokummina toimii Tracesiin tai rekisteröintinumeroita ei ole nähtävillä, Eviraan kannattaa olla yhteydessä ja tarkastaa asia.


Suomessa, koneen laskeuduttua, koirien häkit saapuvat turvaovien taakse jotka löytyvät matkatavarahihnojen vasemmalta puolelta, nurkasta. Ovien avaamisesta voi käydä kysymässä palvelutiskeiltä. Ovet avataan kun koirat ovat saapuneet. Yleensä yhdistyksen edustajat yrittävät päästä auttamaan jo matkatavarahalliin kummeja koirien kanssa. Lentokummin tehtävänä on kuljettaa koirat tullialueen läpi (ota kärryjä...) tuloaulaan. Sielä onkin vastassa uudet omistajat yhdistyksen edustajan kanssa. Koirat on kotona.

Juuri Suomeen saapuneita.

Toimin itse lentokenttätiimissämme ja olen vastaanottamassa koiria kentällä yhdistyksen edustajana. Toimin myös lentokenttätiimimme vastaavana eli varaan koirille lentopaikkoja ja pidän huolen että kentällä on yhdistyksen puolesta joku tiimistämme vastaanottamassa koiria. Olen todella etuoikeutettu että saan olla mukana siinä hetkessä, kun koira kohtaa perheensä. Joka kerta, kun olen tullut keikalta kotiin, joskus aamuyöstä, tunnen käsittämätöntä rauhaa siitä että olen saanut olla mukana niin tärkeässä hetkessä. Ilman kyyneliä olen tuskin ikinä selvinnyt. Välillä olen jakanut uusien omistajien kanssa mitä henkilökohtaisempia tarinoita siitä, miksi olemme kentällä odottamassa koiria. Usein itkee myös lentokummit liikutuksesta, ja tietävät, että he ovat olleet tärkeä linkki siinä että se entinen hyljätty koira on nyt kotona. Lentokumminamme toiminut Piritta kirjoitti blogissaan omasta kokemuksestaan.

Pitkään lentokenttätiimissä toiminut Johanna kertoi eräästä, mieleenpainuneesta keikasta näin: "Mieleenpainuvin keikka oli eräänä Jouluaattoa edeltävänä yönä. Olin erittäin väsynyt kentälle mennessäni ja satoi räntää. Kotiin tuli pikkuinen karvainen koira jota uusi perhe odotti. Kentällä itkettiin liikutuksen kyyneleet ja elämä hymyili tälle pikkuiselle. Kotiin palatessani sade oli muuttunut kauniiksi lumisateeksi. Tunsin suurta rauhaa ja onnellisuutta."

Kiitos kaikille vapaaehtoisille Espanjassa jotka tuotte koirat kentälle, lentokummeille erityisesti sillä ilman teitä koirat eivät pääsisi kotiin sekä Kodittomat Espanjan Koirat ry:n vapaaehtoisille lentokenttätiimiläisille!


- Kati -