Eilen perjantairuuhkassa kotiin ajellessa Miia soitti Espanjasta oman sorvinsa äärestä sanoen, että hänellä on tärkeää asiaa. Miialle oli soittanut erään suomalaisen kaupungin eläinlääkäri kysyen, voimmeko auttaa. Eläinlääkäri varmasti tunsi yhdistyksemme kun osasi nettisivuille ja löysi Miian puhelinnumeron Espanjaan sieltä.

Eläinlääkärille oli oli eilen päätynyt 3 kuukautta vanha pentu. Joku virolainen mies oli kaupitellut koiraa kaupungilla, myyntiyrityksen kohteeksi joutunut valistunut kansalainen oli soittanut paikalle poliisit tietäen, että tuollainen kassista pentua kaupittelu ei ole ihan ok. Koira oli päätynyt sitten tälle eläinkääkärille, myyjä viety poliisin matkassa kuulusteluihin. Myyjä oli kertonut koiran olevan Espanjasta ja tuotu Saksan kautta.

Pennulla ei luonnollisestikaan ollut passia tai sirua. Eläinlääkäri otti Miian yhteyttä kysyen että olisiko yhdistyksellä mahdollista kuljettaa koira Espanjaan. Tapauksissa kuten tämä eli kun koira on maassa ilman papereita niin vaihtoehdot on lähtömaahan palautus, 6 kuukauden karanteeni Suomessa tai lopetus. Koiran rokotuksista ei ole tietoa, silloin kun se passi puuttuu.

Mietimme siinä puhelimessa, minä auton ratissa ja Miia työpaikallaan, että voimmeko tehdä jotain. Emme me voisi. Mitään muuta taetta siitä että koira todellakin on Espanjasta ei ollut muuta kuin virolaisen kauppaajan sana. Oikeasti vrmasti pentu oli virolaiselta pentutehtaalta. Ei Espanja ottaisi vastaan paperitonta koiraa. Ja kuinka saisimme tällä samalla minuutilla koiran lentämään Malagaan? Emme mitenkään. Minne koira olisi laitettu Espanjassa? Tarha on täynnä jo muutenkin, minne sielä laitettaisiin pentu jolla ei ehkä rokotuksia ole. Ei minnekkään.

Vaikka olisimme halunneet auttaa tajusimme pian että se ei mahdollista ole. Karanteenipaikan järjestäminen kuudeksi kuukaudeksi ei myöskään onnistu samalla sekuntilla. Ja mistä siihen olisi saatu rahat? En tiedä varmaksi, mutta uskon että pentu on nyt sateenkaarisillalla. 3 kuinen pentu, ruskea jolla oli luppakorvat, vilkas koira. Jälleen yksi laittoman tuonnin uhri. Pentutehtailu kukoistaa ja voi hyvin Suomessakin. Miksi? Siksi että kysyntää. Kysynnän ja tarjonnan laki. Ihmiset ostaa näitä laittomasti maahan tuotuja koiria. Tässä laittomassa kaupassa on aina uhreja, ja uhreja ovat koirat. Koiria kasvatetaan olosuhteissa jotka ovat ala-arvoisia. Sairaudet jyllää, ravinto on mitä on. Emot elävät pienissä kopeissa ikänsä pentuja tehden, pennut vieroitetaan emoistaan ihan liian pieninä. Pentutehtailua tapahtuu kaikkialla maailmassa. Espanjassa paljon lemmikkieläinkauppojen ikkunoissa myytävistä koirista on peräisin pentutehtailta, ja päätyvät sitten suurelta osin tappotarhoille ja hyljättyinä kaduille kun uutuuden viehätys koirasta on mennyt ohi. Pentutehtailu on voimissaan Suomessakin ja Suomeen tuodaan valtavat määrät näitä koiria Virosta ja Venäjältä. Myydään sitten suoraan satamassa Tallinnan laivalta, tai autojen takakonteista. Tai torilla kuten tapauksessa eilen. Se ei ole oikein. Maahan koirat tuodaan välittämättä yhtään siitä mitä EVIRA määrää koirien tuontiin liittyen. Rokotuksia ei ole, jos koirilla on passi mukana niin usein ne on tekaistuja eli passi ja merkinnät siinä harvoin ovat muuta kuin liukuhihnalla tekaistuja väärennöksiä. Pennut ovat usein sairaita ja tuovat mukanaan tauteja jotka ovat vaaraksi koirille Suomessa.

Pentutehtailu, paperittomat pennut ja koirien tuonti maahan ei ole leikin asia. Vaikka EU:ssa on vapaa liikkuvuus, eläinten osalta varsinkin vaaditaan EVIRAN puolesta yhtä ja toista. EVIRAN sivuilta kannnattaa asiasta lukea, mitä sillä koiralla pitää olla kun se ulkomailta tulee. Koskee tietysti rescuekoiria jo sellaisenaan, lisäksi Suomeen tulevilta rescue koirilta vaaditaan TRACES rekisteröinti. Suomen Eläinsuojeluyhdistys ry kertoo paljon sivuillaan pentutehtailusta.
Kodittomien Koirien Ystävät ry ja Pelastetaan Koirat ry julkaisivat yhteistiedotteen talvella liittyen yksityisen tuonnin vaaroihin, lähinnä rescuekoiriin. Leikin asioita nämä ei ole. Jos koira ei tule maahan kuten EVIRA määrää on vaihtoehdot koiralle palautus lähtömaahan, karanteeni tai lopetus.

Älä osta paperitonta pentua, älä tue pentutehtailua ja laitonta maahantuontia.Ostamalla laittomasti maahantuodun koiran, tuet elinkeinoa jonka peruspilarit ovat eläinrääkkäys, salakuljetus ja harmaa talous. Eilen kuoli taas pentu tämän vuoksi. Millainenhan sen pennun elämä oli? Syntyi ehkä likaiseen häkkiin, aliravitun emon pennuksi, ruoka oli huonoa ja matojakin kun loishäätöjä ei tehty. Valmiiksi heikko pentu vietiin äitinsä vierestä huomattavasti ennen 8 viikon ikää, laitettiin jonnekkin takakonttiin autossa ja kuljetettiin ohi tullimiesten uuteen maahan jossa yritettiin myydä torilla. Päätyi sitten eläinlääkärin pöydälle ja sinne jäi. Game over.



Kati, 16.06.2012. Kohta matkalla kohti Finlandia taloa ja Victoria Stillwell seminaaria.